o nama

O nama

ko smo mi?

Fenix & Co doo je utemeljena 2000. godine kao preduzeće za unutranji i vanjski promet. Paralelno se razvijaju dvije divizije kompanije, maloprodajna grana kao knjižare prvenstveno u Konjicu (u ulici Maršala Tita bb) a zatim dodatno širenje na području Konjica, te u Jablanici i Sarajevu. Drugi dio razvoja se odnosio na pokretanje i usavršavanje proizvodnih kapaciteta za preradu papirnih prerađevina fokusirajući se na preradu termo rolica za POS, ATM i ostale brzo-printajuće uređaje. 2002. godine useljavamo u nove prostore koji pogoduju razvoja naših proizvodnih kapaciteta. Uslijed tržišnih tranzicija, početkom 2007. godine Fenix & Co reducira broj knjižara na početnu knjižaru a istovremeno se jačaju kapaciteti proizvodnje akvizirajući dodatnu mašinu za proizvodnju termo rolica te još jedne mašine za bojeni premaz papira. Kao posljedica nedostatka prostora, krajem 2007. godine se useljavamo u današnje prostorije, na području Industrijske zone Igman. Uslijed rasta tržišta, kompanija je početkom 2010. godine izvršila zanavljanje proizvodnog fonda uvodeći tri polu-automatske mašine za preradu termo rolica i fokusirajući se na proizvodnju bianco rolica. 

POS

Termo role za POS uređaje

ATM

Termo role za ATM uređaje

fiskalni

Termo role za fiskalne termo printere

print

Print reklame na poleđini termo role (color)

Proizvodnja, shop

naši proizvodi na tržištu

Fenix & Co ima u ponudi različite vrste standardiziranih produkata napravljenih od termo papira, a to podrazumijeva role za fiskalne uređaje, redomate, bankomate, parkomate kao i printere medicinskih uređaja s utvrđenim dimenzijama po karakteristikama printera.

 Termo role su klasificirani na osnovu tri karakteristika:

  1. TEŽINA PAPIRA

Težina papira je različita shodno namjeni korištenja role:
–       POS uređaji (46 g/m2, 48 g/m2, 55 g/m2, 58 g/m2)
–       Tiketi za lutrije ili parkomate (72 g/m2, 82 g/m2

  1.  ŠIRINA PAPIRA

Širine papira su standardizirane na osnovu dostupnih uređaja na tržištu:
57 mm, 59 mm, 80 mm, 110 mm 

  1. DUŽINA PAPIRA   

Dužina papira je usklađena prema potrebama kupac a standardne dužine prisutne u našoj ponudi su:
12 m, 18 m, 25 m, 30 m, 35 m, 40 m, 50 m, 60 m, 80 m, 90 m, 200 m, 300 m

Klasifikacija termo rola je bazirana na trajnosti zapisa; što označava da odštampan papir može da čuva zapis u trajanju od pet, sedam, deset, dvanaest ili dvadeset godina u odgovarajućim uvjetima.

U novije vrijeme je moguće izdvojiti još jednu klasifikaciju termo papira. Ona se odnosi na prisustvo produkcionih materijala, to jeste na prisustvo različitih grupa fenola u njima. Zato možemo klasificirati tri različite grupe termo papira:

–       BPA thermal paper
–       BPA free[1] thermal paper
–       Phenol free thermal paper

Shodno najnovijim smjernica u produkciji termo papira, grupa koje je sadržavala Bisphenol A – BPA thermal paper je zabranjena na tržištu Europske unije.

U pogledu špula (hilzni), koje mi koristimo, su dvije standardizirane grupe: polivinil klorida – PVC ili kartonske u širini od 12 mm.  

[1]  Na tržištu je prisutan jos jedan naziv za ovu vrstu papira – BPS thermal paper